Pannekaker

Har du noen gang lurt på hva som gjør norske pannekaker så uimotståelig deilige? De tynne, egg-baserte pannekakene er i dag viktig for oss nordmenn og kan nytes til frokost, lunsj, middag eller dessert.

I dette innlegget skal vi utforske den tradisjonelle oppskriften på pannekaker og deres forskjellige varianter, samt forskjellige toppings og tilbehør for å forvandle denne enkle retten til noe helt spesielt.

Nøkkelpunkter

  • Pannekaker er en viktig for nordmenn og kan nytes til frokost, lunsj og middag.
  • Grunnoppskriften består av hvetemel, salt, egg, melk og smeltet smør, men man kan variere med ulike ingredienser for å tilpasse oppskriften til egne preferanser og behov.
  • Det finnes mange forskjellige varianter av pannekaker å velge mellom, inkludert luftige amerikanske pannekaker og grovere, sunnere alternativer.
  • Tradisjonelle toppings inkluderer syltetøy, sirup og sukker, mens sunne alternativer kan være friske bær, yoghurt eller nøttesmør. Kokosflak kan også brukes som et sunt alternativ til sukker eller sirup.

Oppskrift på pannekaker

Til en porsjon pannekaker trenger du hvetemel, salt, egg, melk og smeltet smør.

Ingredienser:

  • 2 dl hvetemel
  • 1 klype salt
  • 2 egg
  • 4 dl melk
  • 2 ss smeltet smør

Fremgangsmåte

Å lage pannekaker kan være en morsom og enkel aktivitet for alle matelskere. For å starte prosessen, må du først blande sammen mel, egg, melk og gjerne litt sukker og salt til en jevn tykk røre i en stor bolle.

For eksempel ved å bruke en visp for å sikre at røren er klumpefri og jevn.

Flere gode oppskrifter  17 mai Frokost: Dette tar du med deg til frokosten i 2023

Når røren har fått svelle litt, varmer du opp en stekepanne på middels varme med litt smør eller olje. Hell en passende mengde pannekakerøre i pannen og la den bre seg utover til du får ønsket tykkelse på pannekaken.

La den steke noen minutter til den blir gyllenbrun på undersiden og får små bobler på overflaten. Bruk deretter en stekespade for å forsiktig snu pannekaken og stek den andre siden til den også er gyllenbrun.

Gjenta prosessen med resten av røren. Stek med litt ekstra smør mellom hver pannekake for å unngå at de fester seg til pannen. Husk også å justere varmen etter behov for å sikre at pannekakene blir stekt jevnt og ikke blir brent.

Varianter av pannekaker

Det er så mange forskjellige varianter av pannekaker å velge mellom! Fra de luftige amerikanske pannekakene til grovere, sunnere alternativer.

Amerikanske pannekaker

Amerikanske pannekaker skiller seg godt ut fra de tradisjonelle norske pannekakene med sin tykkere og luftigere konsistens.

Disse små, men mettende pannekakene har blitt en favoritt blant matentusiaster over hele verden, takket være deres unike smak og tekstur.

amerikanske pannekaker er digg
Amerikanske pannekaker er digg

Oppskriften på amerikanske pannekaker inneholder ingredienser som egg, melk, hvetemel, bakepulver, salt, sukker og smeltet smør.

Klikk her for fullstendig oppskrift.

Amerikanske pannekaker passer perfekt for ethvert måltid – frokost, lunsj eller middag – og kan serveres sammen med et stort utvalg av toppings. En klassisk favoritt er lønnesirup, men du kan også lage hjemmelaget syltetøy for en fruktig og søt touch.

Flere gode oppskrifter  Safarikake: Smaksopplevelse uten like 2023

Grov og sunn pannekakerøre

For de som vil ha et ekstra mettende og sunnere alternativ til vanlige pannekaker, kan grov og sunn pannekakerøre være en god løsning. Du kan erstatte en del av hvetemelet med grovt, sammalt mel for å øke fiberinnholdet og metthetsfølelsen.

Pannekaker med havregryn
Pannekaker med havregryn

I tillegg kan du bruke litt mindre sukker eller bruke alternative søtningsmidler for å redusere sukkerinnholdet. Hvis du vil ha litt ekstra proteiner, kan du tilsette havregryn eller cottage cheese i røra.

Finn oppskriften på grove og sunne pannekaker her.

Pannekake med Nutella

Pannekaker med Nutella er en deilig kombinasjon av myke pannekaker og den herlige sjokoladesmaken fra Nutella-sjokoladepålegg. Nutella tilfører en søt og kremet smak som gjør pannekakene ekstra fristende og perfekte til frokost eller som dessert.

For oppskriften kan du klikke her.

Pannekaker med Nutella
Pannekaker med Nutella

Pannekaker med bacon

Pannekaker med bacon er en fantastisk kombinasjon av søtt og salt. Sprøe bacon gir en herlig kontrast til de myke pannekakene, og smakene utfyller hverandre perfekt. Det er en smakfull og tilfredsstillende rett som passer både til frokost, brunsj og middag.

Oppskriften kan du finne her.

Pannekaker med bacon
Pannekaker med bacon

Toppings til pannekaker

Tradisjonelle toppings til pannekaker inkluderer sirup, syltetøy og sukker, mens sunnere alternativer kan være friske bær, yoghurt eller nøttesmør.

Flere gode oppskrifter  Pannekaker med Nutella
Pannekaker kan toppes med nesten alt mulig
Pannekaker kan toppes med nesten alt mulig

Tradisjonelle toppings

Når det kommer til pannekaker, er det mange tradisjonelle toppings som er populære i Norge. Det mest vanlige er å ha på sukker og blåbærsyltetøy, eller kanskje til og med litt bacon.

Men, det finnes også mange andre alternativer å velge mellom, som for eksempel syltetøy av ulike bær, pisket krem eller creme fraiche. Hvis du vil ha en enda mer mettende variant kan du prøve å legge på litt brunost.

Pannekaker med blåbær og sirup
Pannekaker med blåbær og sirup

Sunn toppings

Man kan lage sunnere toppings til pannekaker ved å bytte ut noen ingredienser. For eksempel kan man bruke friske bær og frukt istedenfor sirup eller sukker.

Epler, jordbær, blåbær og bananer er alle gode alternativer som gir naturlig sødme til pannekakene. Andre sunne toppings inkluderer nøtter, yoghurt og honning.

Sunne pannekaker med jordbær
Sunne pannekaker med jordbær

Ved å bruke disse ingrediensene får du både smakfulle og næringsrike pannekaker. En annen sunn variant er å bruke kokosflak på toppen av pannekakene istedenfor sukker eller sirup.

Konklusjon

Oppskriften på pannekaker er enkel og rask å følge, og resultatet smaker veldig godt. Du kan variere med ulike toppings og tilbehør for å skape din egen unike pannekakeopplevelse.

Prøv den amerikanske varianten eller lag grove og sunne pannekaker. Uansett hva du velger av oppskrift, vil pannekaker være en populær rett blant både store og små.

4 thoughts on “Introduksjon til pannekaker”
  1. De ser helt fantastiske ut på bildene! Jeg elsker å eksperimentere på kjøkkenet, og det å lage perfekte pannekaker har alltid vært en utfordring for meg. Så hvis noen er villige til å dele sin oppskrift på deilige, fluffy belgiske pannekaker, vil jeg være evig takknemlig! Jeg kan nesten kjenne smaken allerede og gleder meg til å prøve å lage dem selv. Takk på forhånd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *