Ost på pizza

Introduksjon

Hvem elsker vel ikke å lage en saftig, smakfull pizza toppet med deilig, smeltet ost? I denne bloggen skal vi ta for oss de fire beste ostene til pizza samt noen tips og triks for å få den perfekte osten på din hjemmelagde pizza.

Enten du foretrekker klassisk italiensk mozzarella, eller er nysgjerrig på å utforske andre typer oster, så er dette innlegget for deg.

Nøkkelpunkter

  • Mozzarella er den mest populære osten på pizza, takket være sin smelteevne og milde smak.
  • Parmesan gir en sterk, salt smak som går godt sammen med en kraftig tomatsaus.
  • Cheddar gir en fyldig smak som egner seg godt til pizzaer med sterke smaker og er særlig populær i USA.
  • For å få perfekt smeltet ost på pizzaen bør man sørge for jevn fordeling, bruke riktig mengde og velge riktig type ost. En god tommelfingerregel er å bruke omtrent 100 gram revet ost per pizza i en 25 cm størrelse.

Beste ostene for pizza

Mozzarella er den mest klassiske og populære osten på italiensk pizza, takket være sin smelteevne og milde smak.

Parmesan gir en sterk, salt smak som går veldig godt sammen med en kraftig tomatsaus.

Cheddar gir en fyldig smak som egner seg godt til pizzaer med sterke smaker og er særlig populær i USA.

Gorgonzola gir en unik, litt skarp smak og passer godt i små mengder som en spennende topping på pizza.

For å få perfekt smeltet ost på pizzaen man lager, bør man sørge for jevn fordeling og ikke overdrive mengden ost.

Mozzarella

Mozzarella er uten tvil den mest populære osten til pizza, og det er flere gode grunner til det. Denne italienske klassikeren har en mild og melkehvit smak som kompletterer de andre ingrediensene på pizzaen, samt en unik smeltet kvalitet som skaper den perfekte konsistensen.

Flere gode oppskrifter  Hva Gjør Italiensk Pizzadeig Så Spesiell?

En interessant detalj er at det faktisk finnes to ulike typer fersk mozzarella som er helt ideelle for pizzabaking: mozzarella di bufala, laget av bøffelmelk, og den mer vanlige mozzarellaen som lages av kumelk.

Mozzarella di bufala gir en noe mer eksklusiv smak og har høyere fuktighet enn varianten med kumelk.

Parmesan

Parmesan er en viktig og velsmakende ost som ofte brukes som topping på pizza, og er en klassisk ingrediens i delikatessen Quattro Formaggi, hvor den sammen med mozzarella, gorgonzola og en fjerde ost skaper en eksplosjon av smak.

Mange pizzaelskere setter pris på Parmesans unike smak og dens gode holdbarhet, takket være sin faste konsistens og lavere vanninnhold sammenlignet med mykere oster. Den revne Parmesan-osten bør fordeles jevnt over pizzaen før den går inn i ovnen slik at den smelter pent og får en gyllen overflate.

For de som ønsker å lage en glutenfri pizzabunn, kan man også inkludere Parmesan i bunndeigen, noe som ikke bare gir næring og smak, men også bidrar til å holde deigen sammen bedre.

Cheddar

Cheddar er en annen populær ost som passer utmerket til pizza, spesielt for de som ønsker en litt annen og mer intens smak sammenlignet med mozzarella. Denne engelske osten har en fyldigere og mer kraftig smak, som gir pizzaen en ekstra karakter og dybde.

Når du bruker cheddar på pizzaen, bør du huske at denne osten smelter raskere enn mozzarella. Det betyr at du ikke trenger å bruke like mye cheddar for å få den fantastiske, smeltede konsistensen vi alle elsker på pizza.

Et tips er å rive cheddarosten grovt og fordele den jevnt over tomatsausen og andre ingredienser før pizzaen stekes i ovnen.

Flere gode oppskrifter  Enkel Pizzadeig: Lag Perfekt Pizza Hjemme 2023

Gorgonzola

Gorgonzola er en populær ostetype for pizzaelskere. Den har en karakteristisk, kraftig smak som gir en ekstra dimensjon til pizzaen. Gorgonzola er en italiensk blåmuggost som passer godt sammen med andre ingredienser, som løk eller spekeskinke.

Skal du laget hjemmelaget? Pizzadeig Les dette innlegget

Du kan finne flere oppskrifter på pizza med gorgonzola hos mange lokale restauranter og dagligvarebutikker som selger ost til pizza. Fire Ost-restauranten tilbyr en spesiell pizza med gorgonzola og andre smaksrike ingredienser som vil imponere smaksløkene dine.

Hvordan få perfekt smeltet ost på pizzaen?

For å få perfekt smeltet ost på pizzaen bør du prøve å jevnt fordele osten, bruke riktig mengde, og teste ut forskjellige oster for å finne den beste smaken.

Tips for jevn fordeling av ost

For å få en perfekt pizzaopplevelse er det viktig å ha en jevn fordeling av ost. Her er noen tips:

  1. Rasp osten selv: Rasp ost rett før du bruker den på pizzaen, så unngår du at osten tørker ut og klistrer seg sammen.
  2. Forvarm bunnen: Legg pizzadeigen i ovnen i noen minutter før du legger til toppingene og osten. På denne måten vil osten smelte raskere og bedre.
  3. Del opp osten: Hvis du bruker en stor stykke ost, kan det være vanskelig å fordele den jevnt over hele pizzaen. Del opp osten i mindre biter eller riv den.
  4. Fordel ost jevnt: Legg små klumper med ost jevnt over pizzaen, slik at hver bit får like mye ost.
  5. Unngå overbelastning: Ikke legg for mye ost på pizzaen, som kan gjøre den tung og bløt og ødelegge smaken av toppingene.

Husk å velge en god kvalitetsost for å få en perfekt smeltet og gyllenbrun topp på pizzaen din!

Flere gode oppskrifter  Slik Lager Du En Autentisk Og God Pizzadeig i 2023

Mengde ost som bør brukes

Når det kommer til mengden ost som bør brukes på pizzaen, er det viktig å finne en balanse. Du vil ikke ha for lite ost, da dette kan føre til at pizzaen blir tørr og smakløs.

Samtidig vil du ikke ha for mye ost, da dette kan gjøre pizzaen for fettete og tyngre å fordøye.

Husk også at forskjellige oster vil ha forskjellig tetthet og smeltpunkt. Noen oster vil smelte raskere enn andre, så det kan være viktig å justere mengden avhengig av hvilken type ost du bruker.

For eksempel kan mozzarella være litt vanskeligere å smelte ordentlig hvis du bruker for mye av den, mens parmesan kan være litt lettere å smelte jevnt over pizzaen.

Tabell over størrelse på Pizza og mengde ost

Størrelse (cm) Bunnstil Vekt (gram)
20 Tynn 110
20 Neapolitan 155
20 Deep Pan 190
25 Tynn 175
25 Neapolitan 240
25 Deep Pan 300
30 Tynn 250
30 Neapolitan 345
30 Deep Pan 430
35 Tynn 340
35 Neapolitan 470
35 Deep Pan 590
40 Tynn 450
40 Neapolitan 615
40 Deep Pan 765

Konklusjon og oppsummering

Når det kommer til å lage pizza, er ost en essensiell ingrediens som kan gjøre eller ødelegge retten. Hvordan velge den riktige osten? Mozzarella, parmesan, cheddar og gorgonzola er blant de beste alternativene.

Men det handler ikke bare om å velge riktig ost, det handler også om å få den perfekt smeltet og jevnt fordelt på pizzaen. Så husk å prøve ulike typer oster og eksperimentere med mengde og plassering på pizzaen for å finne den perfekte kombinasjonen av smak og tekstur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *