Frokost på 17 mai

Norges nasjonaldag, 17. mai, er en dag fylt med glede, stolthet og feiring. Tradisjonen med å samle venner og familie rundt et rikt frokostbord er en viktig del av denne høytiden. For å hjelpe deg med å forberede en uforglemmelig frokost, har vi satt sammen en liste over 10 deilige retter som vil glede dine gjester og gi alle en god start på dagen. La oss se nærmere på disse herlige frokostalternativene!

Dette kan du ta med deg til 17 mai frokost i 2023

Spekemat:

Spekemat er en populær norsk tradisjon som innebærer et utvalg av saltet, tørket og røkt kjøtt, som fenalår og spekeskinke. Server spekematen i skiver sammen med friske grønnsaker og grovt brød. Ingen forberedelser nødvendig, bare skjær og server.

Eggerøre:

En klassiker på frokostbordet, eggerøre er enkel å lage og passer godt sammen med både spekemat og røkelaks. Pisk sammen egg, litt melk, salt og pepper, og stek på middels varme til den er luftig og kremet.

Røkelaks:

Røkelaks er en favoritt på norske frokostbord, med sin milde røyksmak og silkemyke konsistens. Server røkelaksen i skiver med grovt brød, eggerøre, friske grønnsaker og sitronskiver.

Gravet laks:

Gravet laks er en tradisjonell norsk rett der laks marineres med en blanding av sukker, salt og dill. Server den i tynne skiver med en dill- og sennepssaus og grovt brød. Forbered laksen 1-2 dager i forveien for å la den marinere.

Flere gode oppskrifter  Hvorfor du trenger en god kokkekniv 2023

Potetsalat:

Potetsalat er et perfekt tilbehør til spekemat og røkelaks. Kok poteter, avkjøl dem, og bland dem med majones, sennep, hakket løk, salt og pepper. La potetsalaten stå i kjøleskapet i minst en time før servering.

Friske salatblader:

En frisk salat er en fin måte å balansere de rike smakene på 17. mai-frokostbordet. Bland ulike salatblader, som ruccola, spinat og crispisalat, og server med en enkel dressing av olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

Ferske bakevarer:

Ferske bakevarer som grove rundstykker, baguetter og croissanter gir et godt utvalg av teksturer og smaker til frokostbordet. Kjøp fra bakeriet eller bak selv dagen i forveien, og varm dem opp før servering.

Ruller med røkelaks og salat:

Lag delikate ruller ved å legge et lag røkelaks på et salatblad og rulle det sammen. Legg en tannpirker gjennom rullen for å holde den sammen. Disse småbitene er perfekte som små munnfuller.

Caprese med vannmelon og mozzarella:

En frisk og lett rett som kombinerer sødmen fra vannmelon, kremet mozzarella og frisk basilikum. Skjær vannmelon og mozzarella i skiver, legg dem lagvis og topp med basilikumblader. Drypp litt balsamico glaze over retten før servering.

Spekeskinkerull med avokado og melon:

En deilig kombinasjon av søtt og salt, spekeskinkeruller med avokado og melon er en smakfull og frisk rett. Skjær avokado og melon i tynne skiver, og rull en skive spekeskinke rundt hver bit. Server på et fat eller legg dem på spyd for enkel servering.

Flere gode oppskrifter  Hvordan du egentlig skal stable i oppvaskmaskinen: Evig diskusjon i husholdningen

Butterdeigsvafler med røkt laks:

For en elegant vri på vafler, bruk butterdeig som base. Skjær butterdeig i firkanter og stek dem i et vaffeljern til de er sprø og gylne. Legg røkt laks og et lett lag med kremost på butterdeigsvaflene og topp med litt dill.

Skagentoast: Skagentoast er en svensk klassiker, men passer også perfekt på 17. mai-frokostbordet. Bland reker, majones, dill og sitronsaft, og server på et stykke ristet brød. Topp med kaviar, rødløk og sitronskiver.

Rømmegrøt med spekemat:

Rømmegrøt er en tradisjonell norsk rett, og serveres ofte med spekemat på 17. mai. Lag grøten ved å koke sammen rømme, mel og melk til en tykk konsistens, og server med spekemat, sukker og kanel på toppen.

Sprø potetlomper med fenalår:

En annen måte å nyte fenalår på er å servere det med sprø potetlomper. Stek potetlomper i en panne til de er gylne og sprø, og legg deretter tynne skiver fenalår på toppen. Server med litt rømme og dill.

Minipai:

Minipaier er enkle å lage og kan fylles med et utvalg av ingredienser. Lag en enkel paideig, og fordel den i små paiformer. Fyll med ønsket fyll, som ost og skinke, spinat og feta, eller laks og dill. Stek i ovnen til de er gylne og sprø.

Eggesalat:

Eggesalat er en klassisk og enkel rett som passer godt på frokostbordet. Kok egg, avkjøl og del dem i biter. Bland med majones, sennep, hakket løk, salt og pepper. Server på brød, knekkebrød eller som pålegg.

Flere gode oppskrifter  Introduksjon til pannekaker

Dadler med bacon:

Dadler med bacon er en deilig og søt-salt kombinasjon. Pakk hver daddel inn i en skive bacon og fest med en tannpirker. Stek i ovnen til baconet er sprøtt og gyldent. Disse småbitene er perfekte som fingermat og gir en overraskende smakskombinasjon.

17 mai 2023-feiringen kan nå begynne!

Vi håper at disse 17 deilige frokostrettene vil inspirere deg og hjelpe deg med å sette sammen et uforglemmelig 17. mai-frokostbord. Dette er en dag for å feire Norges nasjonaldag, samle venner og familie og nyte god mat og hyggelige stunder sammen. Ikke glem å legge til noen personlige detaljer, som fargerike servietter og dekorasjoner i rødt, hvitt og blått, for å skape en ekstra feststemning.

Husk at det viktigste er å kose seg og skape gode minner. Det er ingen faste regler for hva som må være på bordet; det viktigste er at du serverer mat som du og dine gjester vil glede dere over. Ta gjerne frihet til å tilpasse oppskriftene og legge til dine egne spesialiteter.

På vegne av oss alle i imatveien.no, ønsker vi deg og dine kjære en strålende 17. mai-feiring, fylt med glede, samhørighet og selvfølgelig, deilig mat. Gratulerer med dagen, og måtte dette årets feiring bli en uforglemmelig opplevelse for alle sammen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *